Udgivet i

Interview med Kristeligt Dagblad

“Natten giver ro til at fordybe sig i bøger” – interview med Stina Ørregaard Andersen fra Kristeligt Dagblad

Den bogaktuelle, tjekkiskfødte forfatter Jonas Suchanek læser gerne om natten. Næste læseoplevelse er den danske oversættelse af den tjekkiske politiker og forfatter Vaclav Havels ”De magtesløses magt”

SØA: Hvem læser du gerne?

JS: Norske Tomas Espedal er altid god. Ham har jeg læst meget. Min indgang til ham var ”Gå. eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv”, der gav mig lyst til, og faktisk fik mig ud, at vandre. Det er fedt, når litteratur kan påvirke ens tanker og vaner, og det gjorde den roman. Jeg var også glad for ”Bergerners”, ”Mod kunsten” og ”Mod naturen”, men ellers følger jeg sjældent forfatterskaber på den måde. Jeg læser gerne autofiktion, men har også haft en god dans med den amerikanske historiker Alan Taylor, jeg prøver at forstå, hvordan USA er skruet sammen. Generelt har jeg virkelig et kaotisk læsemønster, hvor jeg læser, hvad jeg lige kommer forbi, får i hånden, eller hvad der lige nu interesserer mig. Hvis jeg læser en god anmeldelse, kan det sagtens inspirere mig til at læse bogen.

SØA: Hvad læser du lige nu?

JS: Lige nu læser jeg Lars Frosts ”Kongskilde NS 5100” og ”De 18 bedste” af Kjell Askildsen. Askildsens noveller er virkelig godt læsestof. Jeg har også lige fundet en oversættelse af ”De magteløses magt” af Vaclav Havel. Jeg har læst alle de bøger af ham, der er oversat til dansk, og ”De magtesløse magt” er den sidste, jeg mangler, og den glæder jeg mig til.

SØA: Hvor læser du?

JS: Det afhænger lidt af, hvad jeg laver. Jeg har pendlet rigtig meget til og fra arbejde, og har jeg fået læst en del i S-tog og busser. Lige for tiden læser jeg meget i min seng, om natten, når alle gøremål er overstået, og man ikke længere skal tænke over at nå noget, fordi alle alligevel ligger og sover. Det er om natten, jeg både har lysten og tiden til at fordybe mig i bøger.

(Bio)