Lycius – Store stemmer i små formater – en lille guide fremad

Redaktionen Lycius har levet i snart et halvt år. Indtil videre har vi modtaget en masse manuskripter af varierende kval – gode, halvfærdige , hæderlige, retningsløse, vilde, skæve, skarpe, vrede, rå, the list goes on – det er en fornøjelse at få indblik i så meget STOF.

Der er selvf. også nogle vildskud i ny og næ, og sære måder at gribe hele indsendelses-processen an på – tid kan spares – så derfor har jeg formuleret nedenstående råd med udgangspunkt i typiske scenarier:

Jeg har skrevet en digtsamling på 600 sider. Vil I udgive den?

Nej, det vil (og kan) vi ikke. Vores koncept er: maks 120 bogsider – ca. 40 A4-sider – vi har ikke lyst eller kapacitet til andet. Men du kan sende et uddrag – gerne det, du er mest stolt af.

Hvor meget skal jeg skrive om mig selv og mit projekt, når jeg indsender et manuskript?

Maks fem linjer tekst. Det er rigeligt. Brug din energi på manuskriptet i stedet – og hvis du absolut insisterer på at vedhæfte oplysninger om værket, så send et køligt resumé.

Læser I hele manuskriptet eller?

Sjældent. Vi læser som udgangspunkt de første 15-20 sider, medmindre manuskriptet er rigtigt godt. Vi er rutinerede læsere, mere behøves virkelig ikke.

Hvor færdigt skal manuskriptet være (struktur)?

Du er velkommen til at sende et ufærdigt manuskript til Lycius, men vi foretrækker, at du har arbejdet dit værk nogenlunde i form – og har en klar idé om struktur.

Hvor færdigt skal manuskriptet være (sprog)?

Hvis hele manus skal støvsuges for fyldord, og sproglige fejl, får du afslag. Håndværket må gerne være nogenlunde på plads. Send ind igen, når din tekst er klar.

Hvorfor hører jeg ikke fra jer?

Mange tror, vi får løn for at læse manuskripter og arbejde på udgivelser. Det er ikke tilfældet. Vi arbejder frivilligt, skriver selv litteratur og har et arbejdsliv. Vi svarer så ofte vi kan, dog 100%.

Jeg er et geni – mit manuskript er genialt – hvorfor har jeg fået afslag?

Nogle gange kan et manuskript være for færdigt og kompromisløst til det er sjovt at arbejde med. Det er f.eks. ikke særligt interessant at være redaktør, hvis man er unødvendig. Hvad er så pointen? Dermed ikke sagt, at der ikke findes undtagelser.

Kan jeg få rådgivning eller vejledning ang. mit manus?

Vi forsøger, så ofte vi kan, at give et par konstruktive ord med på vejen ved afslag, dog kan professionel vejledning også tilkøbes igennem Forlaget Gladiator. Det koster penge – selvfølgelig.

Jeg har fået et afslag. Hvad skal jeg gøre?

Send tekst ind en anden gang. Måske skal du bare lige skrive dig varm, eller finde det rigtige emne. Jeg vil desuden altid opfordre til at man sender sit manuskript ind til flere forlag på samme tid.