Udgivet i

Lyciusredaktionen – En lille guide til dig, der vil indsende et manuskript

 

Lyciusredaktionen har levet i snart et halvt år, og vi har modtaget en masse manuskripter – det er en fornøjelse at få indblik i så meget stof. Tid kan dog spares, både forfatterens og redaktørernes, så derfor har jeg formuleret nedenstående råd til indsendelse af manuskript med udgangspunkt i typiske scenarier:

Vil I udgive en digtsamling på 600 sider?

Nej, det vil (og kan) vi ikke. Vores koncept er: maks 120 bogsider – ca. 40 A4-sider – vi har ikke kapacitet til andet. Men du kan sende et uddrag – gerne det du er mest stolt af, så vurderer vi om der kan arbejdes med noget af materialet indenfor rammerne af.

Hvor meget skal jeg skrive om mig selv og mit projekt?

Maks. fem linjer tekst. Det er rigeligt. Brug energien på manuskriptet i stedet, og hvis du absolut insisterer på at kuratere dit eget projekt, så send et køligt resumé. Det er sært nok mere reglen frem for undtagelsen, at forfattere, der bruger hele a4 sider på at beskrive deres projekt, ikke sidder med et godt projekt.

Læser I hele manuskriptet eller?

Sjældent. Vi læser som udgangspunkt de første 15-20 sider, og det er rigeligt for at forstå niveauet, og hvis vi synes det er godt, beder vi om mere. “Men romanen kommer først rigtigt i gang på side 40.” Jo, men så skal man måske skære lidt til. Lad den komme i gang fra side 1.

Hvor færdigt skal manuskriptet være (struktur)?

Du er velkommen til at sende et ufærdigt manuskript, men vi foretrækker, at du har arbejdet dit værk nogenlunde på plads og har en klar idé om struktur. Har du ikke en klar idé om struktur, kan vi heller ikke få det – og vi har ikke tid til at strukturere for dig – dette er forfatterens opgave. Excel er din ven.

Hvor færdigt skal manuskriptet være (sprog)?

Hvis manus skal støvsuges for fyldord og sproglige fejl, kan du risikere afslag. Send ind igen, når din tekst er fri for basale fejl – eller så godt som. Allier dig med kløgtige venner. Brug stavekontrollen. Se, hvordan andre forfattere gør. Lad dig inspirere af bøgerne.

Hvorfor hører jeg ikke fra jer?

Vi får ikke løn for at læse manuskripter og lave redaktionsarbejde. Vi arbejder frivilligt, skriver selv og har et arbejdsliv ved siden af. Vi svarer så ofte vi kan, dog 100%, men der kan godt gå lidt tid. Begynder du at rykke os, sender vi automatisk afslag, udelukkende fordi det ikke er sjovt at stresse.

Jeg er et geni – mit manuskript er genialt – hvorfor har jeg fået afslag?

Det kan der være mange grunde til. Din vision kan f.eks. godt afstikke fra vores eller vi kan vurdere, at materialet er for tungt at danse med til dette lille imprint – og vi ønsker dig al held og lykke. Vi vil desuden altid opfordre til at man sender sit manuskript ind til flere forlag på samme tid.

Kan jeg få rådgivning eller vejledning ang. mit manus?

Vi forsøger så ofte vi kan at give et par konstruktive ord med på vejen, dog kan professionel vejledning også tilkøbes igennem Forlaget Gladiator. Det koster penge. Jeg giver også manuskriptvejledning i min fritid – skriv til info@jonassuchanek.dk – det koster også penge.