Udgivet i

Kort om Aldi

Aldi har i dag over 9000 butikker, fordelt over 17 lande, og havde i 2008, ifølge Deloitte, en omsætning på 58 milliarder dollars – hvilket svarer til Yemens eller Sloveniens BNP.

Aldi er en forkortelse af Albrecht Discount – navngivet efter stifterne og brødrene Karl og Theo Albrecht.

Den første Aldi-butik kan spores til 1913, Essen, Tyskland og var ejet af brødrenes mor.

Theo hjalp til i moderens butik, Karl var i lære i en delikatessen.

Under Anden Verdenskrig blev Karl og Theo hvervet til krigstjeneste. Karl blev sendt til Østfronten og Theo tjente i Rommels Afrika-korps.

Karl blev efter sigende såret, og Theo taget til fange af amerikanske tropper. Det lykkedes dog brødrene at vende hjem og overtage moderens forretning i 1946.

I 1950 ejede de 13 forretninger, i 1960 var tallet 300.

I 1960 opstod der splid mellem brødrene. De kunne ikke enes om, hvorvidt cigaretter skulle sælges i forretningen. Karl mente at cigaretter ville tiltrække butikstyve og dermed skabe udgifter, Theo var uenig. Spliden medvirkede at Aldi blev delt i Aldi Nord og Aldi Süd, to uafhængigt opererende selskaber kontrolleret af hver sin bror.

Brødrene delte Tyskland op imellem sig vha. af en såkaldt ”Aldi-Ækvator”, og opererede gver især nord og syd for denne siden.

Efter 1960 ekspanderede Aldi Nord og Aldi Süd kraftigt ud over Tysklands grænser. Aldi Süd åbnede i filialer i Australien, England, Irland, Schweiz, Slovenien, Ungarn og Østrig. Aldi Nord åbnede i Belgien, Frankrig, Luxenborg, Holland, Polen, Portugal og Spanien. Aldi har desuden en filial i USA, under navnet Trader Joe’s.

Aldi kom til Danmark i 1977, og har i dag ca. 250 forretninger på dansk jord.

Danskerne er kendt for at have en stor kulturbinding til deres madvarer – en kulturbinding Aldi ikke var forberedt på. De troede at Danmark og Tyskland ikke kunne være kulturfjerne.

Aldi producerer deres varer selv og tillader i udgangspunktet ikke opkøb og handel med lokale produkter. Derfor har Aldi sminket deres emballage, for at få produkterne til at virke mindre tyske.

Danskerne er også kendt for at favorisere butikker, som udsender reklamehæfter. En af Aldis principper har altid været ikke at bruge en krone på reklame. Som tiden er gået har Aldi bukket under for markedsvilkårene.

Det tog ca. 20 år før forretningerne i Danmark gav overskud.

Første gang Aldi betalte selskabsskat i Danmark var i 2002.

Da Karl og Theo Albrecht trak sig tilbage (Karl i 1993, Theo i 1980), var de Tysklands 1. og 2. rigeste person.

Da Theo Albrecht døde i 2010, blev det anslået, at han havde en personlig formue på ca. 16 milliarder dollars. Karl menes at have en formue på 25 milliarder dollars.

Man ved, at brødrene var sparsomme og levede et afsides liv.

Ifølge Forbes, var de mere hemmelighedsfulde end en Yeti, hvilket kan skyldes at Theo blev kidnappet i 1971, og holdt gidsel i 17 dage. Theo betalte kidnapperen ca. 15 millioner kroner i løsepenge og prøvede senere at trække denne udgift fra i skat.

Det siges at brødrene spillede golf, samlede på skrivemaskiner, dyrkede orkidéer og boede på en fjerntliggende ø i Nordsøen.