“Vi er BOHEMER”, Gyldendal, 2016, 103 sider.

Bagsidetekst

“Den ubemidlede hovedperson forsøger at få styr på sit liv, mens han rider byen tynd for lejekontrakter. Håbet er at slå rod, så en tilværelse kan begynde. Risikoen er at ende på gaden. Virkeligheden er et opslidende sted midtimellem. Hovedpersonen skralder og tager vikarjobs, mens han og hans nærmeste skubbes rundt mellem midlertidige lejemål og suspekte udlejere.

Vi er BOHEMER er en humoristisk og nøgtern historie om at finde sig selv i hovedstaden og om at stole på sit held i håb om en bedre fremtid. En skildring af tilværelsen på kanten af samfundet og af underfundige venskaber.”

Pressen skrev

”Vi er BOHEMER” er en lille roman, men der er store emner, skarpe samfundsscenografier og en gennemgående sans for den velturnerede absurditet.” – Jyllandsposten ★★★★★

“Vi er BOHEMER kan beskrive en reel elendighed i én fejende bevægelse, der efterlader læseren både underholdt og opvakt. Sig ikke, at landets forfattere er ligeglade med samfundet.” – Politiken ♥♥♥♥

“Den humoristiske og usentimentale, ligefremme beskrivelse af et trøstesløst liv, der måske aldrig bliver bedre, er fornøjelig tragikomisk læsning, men rammer samtidig skarpt og veloplagt ind i diskussionen om en reel boligproblematik, der langtfra er blevet bedre de senere år.” – Nordjyske

“Et skarpt billede af et liv på kanten.” – Fyens Stiftstidende

Politiken Bøger – Lise Garsdal – Fredag 20. maj 2016

Kommentar til Vi er BOHEMER

Vi er BOHEMER fylder kun 103 sider. Den kunne nok have været 500 sider og vinklet på alle mulige måder – men så piller man ud og omskriver. Vi er BOHEMER har været arena for skiftende idéer. Et enkelt afsnit begyndte jeg på i 2006 – det var med i min Forfatterskoleansøgning.

Jeg har omskrevet løbende, fordi jeg er blevet bedre til at skrive – og fysisk har teksten overlevet 3 computere, adskillige print, omskrivning på skrivemaskine og i hånden, og er blevet til i otte forskellige lejligheder, i bussen på vej til og fra Prag, Olomouc og Wien, i en skovhytte, til og fra arbejde og skole.

Vi er BOHEMER handler om underklasse, middelklasse, overklasse, outsidere, insidere, boligmarkedet, arbejdsmarkedet, kærlighed, vold, magt, druk, venskab, fjendskab, familieopløsning.

Vi er BOHEMER er en ungdomsroman – for hovedpersonerne er unge – det er en tilflytterroman, for hovedpersonerne er flyttet til hovedstaden – en storbyroman, for den foregår i og handler i den grad om København – og kan sikkert også læses som en politisk roman – idet hovedpersonerne lever mod normen. Der flyttes rundt, spises lejekontrakter til morgen-, middag- og aftesmad, brydes med udlejere, stresses over penge og faren for at falde igennem systemet. Men hovedpersonerne arbejder og prøver, på trods af deres fejl og mangler.

Vi er BOHEMER handler ikke kun om ”ungdom”. Den beskriver heller ikke en homogen dansk flok, en af hovedpersonerne er islænding, en anden har et østeuropæisk navn. Der er heller ikke tale om en rebelsk anti-establishment gruppe, hovedpersonerne er ret apolitiske – ikke fordi de ønsker at være det, men fordi politisk handling kræver overskud – mentalt, energisk – hvilket hovedpersonerne ikke har. De har vrede og historieløshed – vi er BOHEMER er faktisk den historie, de har.

Der er tale om mennesker, som har brug for hinanden, og bruger hinanden som et sikkerhedsnet ift boligmarkedet, fordi; endelig handler bogen om FLYTTEROD, aka rod i tilværelsen – en shuffle mellem uholdbare fremlejestuationer og desperate forhold, hvilket afspejler sig i, at der handlingsmæssigt rives op i fortællingen de steder, hvor hovedpersonen (-erne) – af den ene eller anden årsag – finder nye lejemål. Teksten starter forfra 13 gange – 12 gange pga. flytning og én gang pga. arbejde, så dette er også en overfladisk roman – uden rødder.

Vi er BOHEMER er mere dialogbaseret end Do danska – den er til en vis grad scenebåren og derfor visuel. Den er skrevet ligeså ”nøgternt og lapidarisk” som sin forgænger – faktisk mere så end Do danska, der ikke kunne afholde sig fra længere tankestrømme, fordi der var historisk / politisk kontekst, der skulle sættes på plads – det er der ikke i Vi er BOHEMER, hvor det til gengæld er implicit, at læseren ved hvad der bliver talt om – vi er alle spillere på det samme boligmarked – derfor er det også en drabeligt folkelig roman.

– Jonas Suchanek 9. august, 2016.