Lidt om bloggen

Lidt om bloggen

Jeg har tænkt over, om jeg skulle genstarte bloggen – om det overhovedet giver mening i 2018. Det er virkelig længe siden, jeg har fulgt nogen forfatterblogs – og længere siden jeg har skrevet et indlæg selv, og når jeg genbesøger blogs, jeg engang havde bogmærket – så er der i de fleste tilfælde også lukket for business – eller ikke blevet updated i flere år.

En søgning på Google Trend siger også noget: Interessen for blogs er dalende – eller i færd med at stabilisere sig på ca. 2005-niveau – tiden før Facebook + de visuelt bårne SoMe’s kom til. Men hvor er folk så henne i dag? Og gider nogen overhovedet læse på nettet mere?

Nogle online-orakler, som jeg formår at google frem, mener at blogging døde med smart-devices – hvilket giver udmærket mening, det er ikke nemt at læse 2500 ord tekst på en smart-skærm – og de nye, hurtigere visuelle medier har vel bare overtaget – mange af forfatterkollegaerne er f.eks. hoppet på Insta med Vice Magazine-lignende feeds.

Relevante grafer fra Google Trends.

Jeg har i perioder arbejdet med web – og ved, at tekster til nettet struktureres anderledes end til papir. Det hele skal gå stærkt, vi har nået et digitalt mætningspunkt – læseren er uden nåde, og straffer for overeksponering og doven / kedelig tekst, jeg tænker; ingen af os gider at kigge på skærme mere end højest nødvendigt – medmindre indholdet er unikt – det kan man så bestræbe sig på.

Jeg mistænker også, at web-presence-posen er blevet rystet – og de blogs, som trods alt eksisterer og fungerer er gennemprofessionaliserede – her er der tale om, at nogen lever af at blogge – eller har gjort det til en meget stor accessory til deres virksomhed. Amatørbloggeren er så den, der må være røget i svinget, for en blog tager tid at vedligeholde – og der er ikke umiddelbart nogen payoff.

Men så – en af mine bekendte skrev på facebook forleden, at hun havde 30.000 unikke visninger på sin blog sidste måned – og engagerede læsere, dvs. kommentarfeltet fungerede. Hendes update overraskede mig – selvom jeg har mine anelser om, at det er 30.000 unikke læsere OG robotter, men så alligevel – hun blogger om at vandre – og jeg kan snildt se, hvorfor det kan have et stort publikum i en digital tid.

Pointen må vel være, at man skal skrive og læse blogs, fordi det giver mening for en selv – og se det lidt ligesom når en musikelsker insisterer på at høre vinyl, men engang imellem godt kan finde på at høre noget mp3 – simpelthen fordi musikken er god … En blog er et medie ligesom alt andet – og for en forfatter giver det vel god mening, at have et tekstbaseret et.

Jeg tænker, jeg vil prøve at genstarte min blog, og se hvad der sker. Jeg har tidligere haft blogs rundt omkring, men uden at have et klart mål – så jeg tænkte meget over, hvad jeg kunne eller kunne ikke skrive om – og hvordan. Jeg har mange interesser, og har nok været bange for, at en blog ville stjæle tid og idéer fra romanerne. Heldigvis vil jeg ikke skrive om mig selv mere – i bøgerne – så er det jo oplagt at have en kanal her.

Min blog skal handle om:

  • Litteratur – fordi det er mit professionelle domæne.
  • Sprog – fordi sproget er alt.
  • Forbrug – fordi vi alle er fanget i det.
  • Veganisme – fordi jeg holder af planeten.
  • Teknologi – fordi det er fremtiden.
  • Politik – fordi jeg ikke kan lade være.
  • Og så det løse, som f.eks. mit forfatterskab – eller nyheder fra Tjekkiet, som er alt for absurde til ikke at blive delt på dansk.