Lidt om bloggen

Lidt om bloggen

Jeg har tænkt over, om jeg skulle genstarte bloggen, og om det overhovedet giver mening i 2018. Det er længe siden, jeg har fulgt forfatterblogs, og jeg er ikke nogen “indlægsmaskine”. Når jeg genbesøger blogs, jeg engang havde bogmærket, så er der i de fleste tilfælde også lukket for business eller ikke blevet opdateret i flere år.

En søgning på Google Trend siger også noget: Interessen for blogs er dalende eller i færd med at stabilisere sig på ca. 2005-niveau – tiden før Facebook + de visuelt bårne SoMe’s kom til. Men hvor er folk så henne i dag? Og gider nogen overhovedet læse på nettet mere?

Nogle online-orakler, som jeg formår at google frem, mener at blogging døde med smart-devices. Det giver udmærket mening, det er ikke nemt at læse 2500 ord tekst på en smart-skærm, og de nye, hurtigere visuelle medier har vel bare overtaget, mange af forfatterkollegaerne er f.eks. hoppet på Insta.

Relevante grafer fra Google Trends.

Jeg har i perioder arbejdet med web, og ved, at tekster til nettet struktureres anderledes end til papir. Det hele skal gå stærkt, vi har nået et digitalt mætningspunkt, læseren er uden nåde, og straffer for overeksponering og doven / kedelig tekst, jeg tænker; ingen af os gider at se på skærme mere end højest nødvendigt, medmindre indholdet er unikt. Det kan man så bestræbe sig på.

Jeg mistænker også, at web-presence-posen er blevet rystet, og de blogs, som trods alt eksisterer og fungerer er gennemprofessionaliserede. Her er der tale om, at nogen lever af at blogge eller har gjort det til en meget stor accessory. Amatørbloggeren er så den, der må være røget i svinget, for en blog tager tid at vedligeholde, og der er ikke umiddelbart nogen belønning.

Men så. En af mine bekendte skrev på facebook forleden, at hun havde 30.000 unikke visninger på sin blog sidste måned, og engagerede læsere, dvs. kommentarfeltet fungerede. Hendes opdatering overraskede mig, selvom jeg har mine anelser om, at det er 30.000 unikke læsere OG robotter. Men så alligevel. Hun blogger om at vandre, og jeg kan snildt se, hvorfor det kan have et stort publikum i en digital tid.

Pointen må vel være, at man skal skrive og læse blogs, fordi det giver mening for en selv, og se det lidt ligesom når en musikelsker insisterer på at høre vinyl, men engang imellem godt kan finde på at høre noget mp3, simpelthen fordi musikken er for god til at lade være, eller fordi der ikke er en pladespiller i nærheden. En blog er et medie ligesom alt andet, og for en forfatter giver det vel bedst mening, at have et tekstbaseret.